Maatiaisen tarkoitus on pitää yllä ja edistää vanhoja maatiaiskasveja ja niiden kantoja. Jäsenet kasvattavat kasveja itse ja keräävät niiden siemeniä myyntiin. Siksi kasvit ovat hyvin sopeutuneita tänne ja valikoimista löytyy hienoja Suomessa pitkään viljeltyjä kasveja ja lajikkeita.

Maatiaisen siemenluettelosta löytyy syötävät kasvit- otsikon alta paljon monivuotisten vihannesten siemeniä. Sipuleita on pilli-, ilma-, ruoho-, ruijanruohosipulit sekä käärmeen- ja karhunlaukka. Tuo ruijanruohosipuli on erityisen kiinnostava alalaji pohjoisesta Tenojoen varrelta. Muista kirjan kasveista löytyy hyvänheikinsavikka, merikaali, liperi, saksankirveli, tarharaparperi, pinaattihierakka ja nokkonen.

Myös näitä monivuotisten siemeniä on syötävien listalla: väinönputki, isotakiainen ja vihannestakiainen. Nuo ovat kaikki tosi kiinnostavia vihanneskasveja, joita kannattaa kokeilla!

Lisäksi kävin läpi tavallista monivuotisten kasvien listaa ja sieltä löytyi ainakin erilaisia salkoruusuja, tosin ei rohtosalkoruusua. Myös monia kelloja kuten hertta-, hirven-, peuran-, ukon-, isoukon, maarian-, kurjen-, vuohen-, kissan ja varsankellot on listalla. Vuorikaunokkia jotkut ovat kehuneet miedon makuiseksi. Lisäksi löytyy kultapäivänliljaa ja sinikuunliljaa. Malvoista on ruusu- ja myskimalvan siemeniä tarjolla. Kirjan kasveista löysin vielä karhunjuuren. Perinteiset ahomansikka ja keto-orvokki sekä vähemmän tunnetut luppiot (pikku-, rohto- ja kiiltoluppio) kannattaa pitää mielessä. Pikkuluppion lehdet kuulema maistuvat kurkulta. Nyt vaan maistelemaan monivuotisia vihanneksia ensi kesänä!

Klikkaamalla kuvaa pääset tutustumaan luetteloon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.