Vuoden 2023 Hyötykasviyhdistyksen Siemenluettelosta löytyy mielenkiintoinen valikoima monivuotisten vihannesten siemeniä. Vihkonen on myös siitä hyvä, että se toimii samalla viljelyoppaana.
Aloitetaanpa vihannesosiosta. Sieltä löytyy heti euroopanmerikaali, joka on näyttävä ja tuottoisa lehtivihannes, kun sen antaa kunnolla lähteä kasvuun parin vuoden ajan. Valitettavasti se maistuu myös tuholaisille, kuten etanoille. Hierakoiden suvusta löytyy puhahierkan eli viinisuolaheinän ja tarhasuolaheinän siemeniä. Molemmat ovat helppoja viljellä ja tuottoisia. Myös villiruokolaa eli isohietasinappia on tarjolla kirpakan maun ystäville. Jos puutarhastasi ei vielä löydy, niin tarjolla on myös isonokkosen siemeniä, sitähän kannattaa olla jokaisen puutarhan perällä! Myös kaurajuuri, kruunusuvikakkara eli vihanneskrysanteemi ja mustajuuri ovat kokeilemisen arvoisia. Hyvänheikinsavikkaa ja tarhamaltsaa kannattaa kokeilla pinaatin vaihtoehtona. Laukoista on tarjolla karhunlaukka, kiinansipuli, pillisipuli ja ruoholaukka, myös nuokkulaukka löytyy kukkien siemenistä. Kuukausimansikasta löytyy ’Rugen’ ja ’Alpine yellow’ -lajikkeet ja ruokaparsasta ’Mary Washington’, raparperista vanha perinteinen ’Viktoria’ ja meillä tuntemattomampi perinnelajike ’Glaskins Perpetual’.
Yrteistä ovat toki monetkin monivuotisia, mutta sieltä voisi mainita kiinnostavina karhunjuuren ja kuminan. Kookkaita ja touutoisa vihanneksia ovat liperi, saksankirveli ja väinönputki. Pikkuluppio ja sitruunamelissa ovat myös suht varmoja ja tuottoisia. Malvoja löytyy yrteistä maurinkiiltomalva ja kukista harmaamavikki sekä myski- ja kiiltomalvat. Myös maksaruohojen siemeniä on tarjolla, erityisesti isomaksaruoho on kokeilemisen arvoinen. Orvokeista on monivuotisia keto-orvokki ja tuoksuorvokki, kellokukista taas ainakin maariankello ja isoukonkello ovat isokukkaisia ja tuottoisia. Kukista myös isokonnantatar on hyvin leviävä ja tuottoisa vihannes ja pohjolanruusujuurta voi kohtuudella käyttää salaatteihin ja teeyrittinä. Jättikarhunputken lehtiä voi ohjeen mukaan syödä keitettynä.
Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelossa on se paha puute, että sieltä ei selviä, missä monivuotisten vihannesten siemenet on tuotettu ja mistä niiden kannat on peräisin. Monivuotisten vihannesten siemeniä kannattaa ennemmin ostaa Maatiaisesta, joka välittää Suomessa kasvaneista kasveista kerättyjä siemeniä, usein vanhoista maatiais- tai luonnonkannoista.
Tuo on ihan totta! Tehdään tänne kyllä listaus myös maatiaisen valikoimasta, kunhan saadaan siemenluettelo käsiimme. Tuolta Hyötykasviyhdistyksestä saa tosiaankin paremminkin ulkomailta tuotuja kantoja, jotka voivat tietysti myös olla kiinnostavia kokeilla, vaikka eivät yhtä hyvin kestäisikään täällä. sinne voisi kyllä laittaa palautetta, että alkuperä olisi hyvä myös mainita. Yhdistys pakkaa uudelleen kaikki siemenet pois alkuperäisistä pusseista, mikä on minusta vähän hassua.